ΡΩΣΙΑ

ΑΠΟ 1€

ΣΥΝΟΨΗ

09 ΜΕΡΕΣ
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


ΜΕΡΑ 1

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΣΕΡΓΚΙΕΒ ΠΟΣΑΝΤ - ΣΟΥΖΝΤΑΛ

(περίπου 270-280 χλμ ημερησίως στον προορισμό)

Συνάντηση στο αεροδρόμιο των Αθηνών το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και αναχώρηση για τη Μόσχα με απευθείας πτήση. Άφιξη τα ξημερώματα και αναχώρηση για τις πόλεις του Χρυσού Δάκτυλου της Ρωσίας. Αρχικά θα μεταβούμε στο Σέργκιγιεβ Ποσάντ, αλλά και το υπέροχο μοναστήρι που ιδρύθηκε από τον Σέργιος του Ραντονέζ το 1340. Εδώ θα γίνει ξενάγηση-περιήγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα της Αγίας Λαύρας της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Σεργίου - ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Ιερά Λείψανα του Αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, το συγκρότημα από το 1993 συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO). Η περιοχή λόγω της θρησκευτικής της αξίας, αντλεί προσκυνητές από όλη την χώρα αλλά και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Οι χορωδιακοί εκκλησιαστικοί ψαλμοί αλλά και το Μοναστήρι καθ’ αυτό της Αγίας Τριάδας που ιδρύθηκε από τον Άγιο Σέργιο (εξού και η ονομασία της περιοχής) εντυπωσιάσουν όλους τους επισκέπτες. Το όλο οικοδόμημα περιστοιχίζεται από ένα φαρδύ τείχος, ενισχυμένο με έντεκα πύργους για να προστατεύσει έτσι επτά εκκλησίες, μια ιερατική σχολή και μια εκκλησιαστική ακαδημία, ενώ η μονή έχει στην κατοχή της έναν ανεκτίμητο θησαυρό από εικόνες-τοιχογραφίες μεγάλων αγιογράφων (μεταξύ των οποίων και του Αντρέι Ρουμπλιόβ).

Στη συνέχεια μετάβαση στην πόλη Σούζνταλ - μια από τις ελάχιστες πόλεις στην Ρωσία που κατάφεραν να διατηρήσουν τον παλιό χαρακτήρα τους. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και χρόνος για ξεκούραση. Το απόγευμα θα κάνουμε την πρώτη μας πεζή περιήγηση-ξενάγηση στο κέντρο της πόλης Σούζνταλ με την πρώτη γραπτή αναφορά γι αυτήν να γίνεται σε ένα χρονικό του 1024. Στην αλλαγή του 12ου αιώνα ένα οχυρό (Κρεμλίνο) χτίστηκε στην όχθη του ποταμού Κάμενκα. Ο ποταμός προστάτευε την πόλη από τα δυτικά και από τα ανατολικά ανοίχθηκε μια βαθιά τάφρος. Τα ανατολικά αναχώματα με τα ξύλινα τείχη και τους πύργους κατασκευάστηκαν επίσης για προστασία. Μέρος της οχύρωσης σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Ο παλιός καθεδρικός της Κοιμήσεως κατασκευάστηκε μέσα στο οχυρό από τεχνητές του πρίγκιπα του Ρους του Κιέβου Βλαδίμηρου του Μονομάχου στα τέλη του 11ου αρχές του 12ου αιώνων. Την ίδια εποχή ιδρύθηκε στα δυτικά του οχυρού το πρώτο μοναστήρι της πόλης, το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου. Στα ανατολικά της πόλης άρχισε να επεκτείνεται ο ίδιος ο οικισμός (ποσάντ) που επίσης οχυρώθηκε. Μεταξύ άλλων, στο κέντρο του οικισμού, θα δούμε την εμπορική πλατεία με το Γκοστίνι Ντβόρ, την Εκκλησία αφιερωμένη στον Ισαπόστολο Πρίγκηπα Κωνσταντίνο, την εκκλησία αφιερωμένη στον Ιερομάρτυρα Αντύπα, τις εκκλησίες της Αναστάσεων, του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας των Ίβηρων και του Μπόρις & Γκλεμπ και πάρα πολλά άλλα. Θα περπατήσουμε στους κεντρικούς δρόμους στην περιοχή της παλαιάς αγοράς, όπου κάθε παλιό ξύλινο σπίτι μεταφέρουν τους επισκέπτες στην μοναδική ατμόσφαιρα της παλιάς εποχής.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο και δείπνο.

Σημαντικό! Κάποιες εκκλησίες-ναοί στο Σούζνταλ-Μπογκολιούμποβο-Βλαντίμιρ ενδέχεται να είναι μην είναι προσβάσιμες για το κοινό.

ΜΕΡΑ 2

ΣΟΥΖΝΤΑΛ - ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ναός της Γεννήσεως - Μονή Σπάσο-Γεφίμιεβσκι - Μπογκολιούμποβο - Εκκλησία της Σκέπης στο Νερλ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με το Σούζνταλ και θα επισκεφτούμε το Λευκό Κρεμλίνο της πόλης - το παλαιότερο τμήμα της - τον πύρινα του Σούζνταλ και τον λευκό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Ακολουθεί επίσκεψη στη μονή Σπάσο-Γεφήμιεβσκι που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Κάμενκα. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από τον Πρίγκιπα του Σούζνταλ-Νόβγκορον αρχικά ως φρούριο, σχεδιασμένο για να προστατεύει την πόλη από τους εχθρούς. Θα επισκεφτούμε το Καθολικό της Μονής που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αποτελεί μοναδικό μνημείο της ρωσικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Σε συνδυασμό με άλλα αρχιτεκτονικά συγκροτήματα του Βλαντιμίρ και του Σούζνταλ, και αυτό το μοναστήρι είναι καταχωρημένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Μπογκολιούμποβο - ένα χωριό χτισμένο στην όχθη του ποταμού Νερλ, 14 χλμ ανατολικά του Βλαδίμηρ. Ιδρύθηκε στα μέσα του 12ου αιώνα από τον πρίγκιπα Αντρέι Μπογκολιούμποβ έξω από την πόλη Βλαντίμιρ. Εδώ θα επισκεφτούμε την μοναδική σε ομορφιά Εκκλησία της Σκέπης της Θεοτόκου στον ποταμό Νερλ (Ποκροβά να Νερλί) που βρίσκεται σε ένα φυσικό, μικρό ύψωμα κοντά στο σημείο της εκβολής του ποταμού Νέρλ στον ποταμό Κλιάσμα. Σύμφωνα με τα χρονικά η εκκλησία κτίστηκε στα μέσα του 12ου αιώνα από τον Αντρέι Μπογκολιόυμποβ ως

μνημείο μετά τον θάνατο του γιού του Μεγάλου Δούκα - Ιζασολάβ Αντρέεβις.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθεροι έως το δείπνο.

Σημαντικό! Κάποιες εκκλησίες-ναοί στο Σούζνταλ-Μπογκολιούμποβο-Βλαντίμιρ ενδέχεται να είναι μην είναι προσβάσιμες για το κοινό.

ΜΕΡΑ 3

ΣΟΥΖΝΤΑΛ - ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ - ΜΟΣΧΑ (ΠΕΡΙΠΟΥ 220-240 ΧΛΜ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ)

Πρωινό στο ξενοδοχείο και check out νωρίς το πρωί. Μετάβαση στην πόλη Βλαντίμιρ που Ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα του Ρους του Κιέβου Βλαδίμηρο στην υψηλή όχθη του ποταμού Κλιάσμα στα τέλη του 10ου αι. Στην αρχή του 12ου αι. η πόλη περιτειχίσθηκε από τον πρίγκιπα Βλαντίμιρ τον Μονομάχο και στα μέσα του 12ου αιώνα έγινε η πρωτεύουσα του πριγκιπάτου του Βλαντίμιρ - Σούζνταλ και της Βορειοανατολικής Ρωσίας. Στη διάρκεια της ξενάγησης-περιήγησης στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, μεταξύ άλλων θα δούμε τα μνημεία του 12ου αιώνα από λευκή πέτρα, την «Χρυσή Πύλη», τους καθεδρικούς και τις μοναστηριακές εκκλησίες, το Κρεμλίνο, το άγαλμα αφιερωμένο στον Πρίγκηπα Βλαντίμιρ και πολλά άλλα. Θα επισκεφτούμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου, κτίστηκε από λευκή πέτρα από τον πρίγκηπα Βσέβολοντ προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής σχολής της περιοχής Βλαντίμιρ-Σούζνταλ. Ο ναός είναι διάσημος για τα λευκά πέτρινα γλυπτά του, οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με περίπου 600 ανάγλυφα που απεικονίζουν αγίους, μυθικά και πραγματικά ζώα, ενώ από το 1992 ο ναός συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Ακολουθεί επίσκεψη στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου - ένα εξαιρετικό μνημείο της αρχιτεκτονικής λευκής πέτρας της προ-Μογγολικής Ρωσίας. Σήμερα είναι Καθεδρικός ναός της Μητρόπολης του Βλαντίμιρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα είναι και κρατικό μουσείο. Ιστορικά, πριν από την «άνοδο της Μόσχας» ο ναός ήταν ο κύριος ναός του Κράτους του Ρους του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ. Σε αυτόν γινόταν οι στέψεις όλων των πριγκίπων του Βλαντίμιρ και της Μόσχας. Ο ναός αποτελείς πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους καθεδρικούς ναούς, συμπεριλαμβανομένου του καθεδρικού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου του Κρεμλίνου της Μόσχας, ενώ είναι από τους λίγους ναούς όπου σώζονται αυθεντικές τοιχογραφίες του Αντρέι Ρουμπλιόβ.

Το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε για τη Μόσχα. Στη διάρκεια της διαδρομής μας προς το ξενοδοχείο θα κάνουμε τη πρώτη μας γνωριμία μας με την πανέμορφη, ιστορική Πρωτεύουσα του Ρωσικού Κράτους και θα πάρουμε τις πρώτες μας πληροφορίες για την ιστορία της. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο.

Σημαντικό! Κάποιες εκκλησίες-ναοί στο Σούζνταλ-Μπογκολιούμποβο-Βλαντίμιρ ενδέχεται να είναι μην είναι προσβάσιμες για το κοινό.

ΜΕΡΑ 4

ΜΟΣΧΑ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αναχώρηση για την περιήγηση-ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της «Μόσχας με τους Χρυσούς Τρούλους» για να δούμε, μεταξύ άλλων, τις κεντρικές λεωφόρους με τα ιστορικά κτίρια διαφόρων εποχών, τους επιβλητικούς πύργους της εποχής του Στάλιν (λεγόμενες Επτά Αδελφές) τις όμορφες πλατείες, τα πράσινα βουλεβάρτα και πάρκα, πολλά μνημεία και αγάλματα αφιερωμένα σε γνωστές προσωπικότητες και ιστορικά γεγονότα, τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Μουσείου, το αρχοντικό του Πασκόβ, το Μανέζ και τη Δούμα, το δημαρχείο της Μόσχας, το άγαλμα του πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι (ιδρυτή της πόλης), την πλατεία Πούσκινσκαγια με το άγαλμα του Πούσκιν, την πλατεία των θεάτρων με τα θέατρα Μπολσόι και Μάλι, την πλατεία Λουμπγιάνσκαγια με το κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας (πρώην KGB) και την πλατεία Σλαβιάνσκαγια με το άγαλμα αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο. Θα δούμε επίσης την οδό Βαρβάρκα με τις γραφικές εκκλησίες (από τις αρχαιότερες της Μόσχας), το σύγχρονο πάρκο «Ζαριάντιε», το άγαλμα του Πρίγκιπα Βλαντίμιρ - του Βαπτιστή των Ρώσων, το Ολυμπιακό στάδιο Λουζνική, το μοναστήρι Νοβοντέβιτσι μπροστά από την «Λίμνη των Κύκνων» και πάρα πολλά άλλα. Θα επισκεφτούμε την Κόκκινη Πλατεία (εδώ βρίσκονται ο παραμυθένιος ναός της Αγίας Σκέπης της Παναγίας, γνωστός σαν ναός του Αγίου Βασιλείου, η εκκλησία της Παναγίας Καζάνσκαγια, το πασίγνωστο πολυκατάστημα ΓΚΟΥΜ, το Μαυσωλείο του Λένιν και το κεντρικό κτίριο του Ιστορικού Μουσείου).

Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό ολόκληρης της Ρωσίας - τον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού. Εδώ μπορούμε να περπατήσουμε τη «Γέφυρα του Πατριάρχη», από την οποία θα απολαύσουμε την φανταστική θέα του Κρεμλίνου (μια από τις ομορφότερες της Μόσχας). Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τους λόφους «Βορομπιόβι» (λεγόμενοι λόφοι του Λένιν, είναι το υψηλότερο σημείο της πόλης, εδώ βρίσκεται το πανεπιστήμιο Λομονόσοβ με την πανεπιστημιούπολη) και θα κάνουμε στάση στο «ακρωτήρι-πανόραμα» από το οποίο μας ανοίγει η πανοραμική θέα της Μόσχας. Ακολουθεί μεταφορά κοντά στο Πάρκο της Νίκης, το οποίο βρίσκεται στο Λόφο των Προσκυνητών και είναι αφιερωμένο στη νίκη του Σοβιετικού Λαού στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο» 1941-1945. Εδώ θα έχουμε ξενάγηση σε ένα από τα δύο μουσεία:

ή α) στο περίφημο μουσείο του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1941-1945», το οποίο είναι αφιερωμένο στον πόλεμο που έλαβε χώρα μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας με τους συμμάχους της και της Σοβιετικής Ένωσης στα πλαίσια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Μεταξύ όλων των εκθεμάτων ξεχωρίζουν και επικεντρώνουν την προσοχή των επισκεπτών τα 6 διοράματα με τους τεράστιους πανοραμικούς πίνακες που απεικονίζουν τις 6 σπουδαιότερες και σκληρότερες μάχες του πολέμου και οι 3 αίθουσες που ονομάζονται της «Δόξας», των «Στρατηγών» και της «Μνήμης και Πένθους», με την τελευταία να θεωρείται από πολλούς η πιο συμβολική όλου του συγκροτήματος, ή β) στο παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου «Πανόραμα του Μποροντινό του 1812», το οποίο είναι αφιερωμένο στον «Πατριωτικό Πόλεμο» που έλαβε μέρος ανάμεσα στη Γαλλία του Ναπολέοντα και τη Ρωσία του Αλέξανδρου του Α΄. Κεντρικό έκθεμα το διόραμα-πανόραμα με τον πίνακα του Φραντς Ρουμπό 115μ μήκους και 15μ ύψους, με την αναπαράσταση της μάχης του ρωσικού στρατού υπό την αρχηγία του στρατηγού Μιχαήλ Κουτούζοβ ενάντια στο γαλλικό στρατό υπό την αρχηγία του Ναπολέοντα Α΄ Βοναπάρτη. Η μάχη που έγινε κοντά στην Ρωσική πόλη Μποροντινό, μόλις 125 χλμ από τη Μόσχα, θεωρείται η μεγαλύτερη και καθοριστική του πολέμου του 1812. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Γάλλου στρατηγού Πελέ, ο Ναπολέων επαναλάμβανε συνέχεια τη φράση: "Η Μάχη του Μποροντινό ήταν η πιο όμορφη και η πιο τρομερή, οι Γάλλοι έχουν αποδειχθεί άξιοι της νίκης, ενώ οι Ρώσοι άξιζαν να είναι ανίκητοι…". Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε τον πεζόδρομο Στάρι Αρμπάτ - έναν από τους παλαιότερους εμπορικούς δρόμους της Μόσχας, ο οποίος εμφανίστηκε στο χάρτη της πόλης τον 15ο αιώνα. Κατά καιρούς στην Αρμπάτ έχουν ζήσει ή την έχουν επισκεφτεί γνωστά ονόματα όπως: Πούσκιν, Ραχμάνινοβ, Σκριάμπιν, Γκόγκολ, Τολστόι, Σαλτικόβ-Σεντρίν, Τσέχοβ, Μπλοκ. Εδώ βρίσκονται το άγαλμα του Μπουλάτ Οκουντζάβα - γνωστού ποιητή και συνθέτη της Σοβιετικής εποχής και το ρομαντικό άγαλμα του Αλέξανδρου Πούσκιν με την αγαπημένη του - την πανέμορφη Νατάλια Γκοντσαρόβα. Συνάντηση την προκαθορισμένη ώρα με τον/την συνοδό.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος έως το δείπνο.

Το βράδυ θα έχουμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στις κεντρικές πλατείες (Κόκκινη Πλατεία, Μανέζναγια), στις οδούς Οχότνι Ριάντ, Νικόλσκαγια, στην λεωφόρο Τβερσκάγια. Συνοδευόμενοι πάντα από ελληνόφωνο εκπρόσωπο του πρακτορείου μας, θα απολαύσουμε το φωταγωγημένο ιστορικό κέντρο της πόλης που με τον ειδικό, «καλλιτεχνικό» φωτισμό αλλάζει όψη κάθε βράδυ μετά τη δύση του ηλίου. Συνάντηση την προκαθορισμένη ώρα με τον/την συνοδό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΜΕΡΑ 5

ΜΟΣΧΑ - ΚΡΕΜΛΙΝΟ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΟΥ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Συνεχίζουμε τη γνωριμία μας με την Αρχοντική Μόσχα και αφήνουμε τις υπέργειες ομορφιές της πόλης για να χρησιμοποιήσουμε το περίφημο και ίσως το ομορφότερο μετρό του κόσμου. Θα επισκεφτούμε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες ιστορικούς σταθμούς του διάσημου Μοσχοβίτικου μετρό - αληθινά έργα τέχνης. Κάποιοι σταθμοί με τις τοιχογραφίες, τα αγάλματα, τα βιτρό, τα μωσαϊκά και τα ψηφιδωτά τους μοιάζουν με υπόγεια μουσεία και εντυπωσιάζουν όλους τους επισκέπτες. Ο συνολικός αριθμός των σταθμών πλέον ξεπερνά τους 240, ενώ πάνω από 9 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα χρησιμοποιούν το μετρό. Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας με το μετρό θα φτάσουμε κοντά στην πλατεία Μανέζναγια (εδώ βρίσκεται το άγαλμα του Στρατηγού Ζούκοβ), θα περάσουμε από τον Κήπο του Αλέξανδρου (εδώ βρίσκεται το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με την «Αιώνια Φλόγα») για να εισέλθουμε στο χώρο του Κρεμλίνου. Στη διάρκεια της ξενάγησης-περιήγησης θα δούμε το «Τσάρο-Κανόνι», την «Τσαρίνα-Καμπάνα», το πρώην Μέγαρο Συνεδριάσεων του Κ.Κ.Σ.Ε., τα κτίρια των υπηρεσιών του Προέδρου της Ρωσίας, το Προεδρικό μέγαρο, το Κωδωνοστάσιο του Ιβάν, την Πλατεία των Ναών του Κρεμλίνου με τις γραφικές εκκλησίες και τους ναούς-μουσεία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Ευαγγελισμού, της Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Παναγίας (με επίσκεψη σε κάποιον από αυτούς) και το «Παλάτι Του Πατριάρχη» (υπήρξε χώρος κατοικίας των πρώτων Πατριαρχών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα γίνει επίσκεψη εφόσον θα είναι ανοιχτό). Ακολουθεί επίσκεψη στο πάρκο Ζαριάντιε το οποίο κτίστηκε στο σημείο που κάποτε δέσποζε το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της πόλης. Το πάρκο δημιουργήθηκε από μια ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης της σύγχρονης Μόσχας. Στο πάρκο ενώνονται και αλληλοσυμπληρώνονται οι έννοιες της φυσικής, της τεχνολογίας, της γεωμετρίας της εκπαίδευσης, της ιστορίας και της ψυχαγωγίας. Εδώ μεταξύ άλλων θα δούμε την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας και του Οσίου Μαξίμ, το αρχοντικό της «παλιάς Αγγλικής αυλής», το αρχοντικό των Ρομάνοβ, μπορούμε να περπατήσουμε στην πανοραμική «κρεμαστή γέφυρα» μήκους 244 μέτρων και να απολαύσουμε την θέα του Κρεμλίνου και του ναού του Αγίου Βασίλειου.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο (με το μέτρο) και ελεύθερος χρόνος έως το δείπνο.

ΜΕΡΑ 6

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Μετά το check out αποχαιρετούμε την πανέμορφη Μόσχα και φτάνουμε σε έναν από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς ή σε ένα από τα αεροδρόμια της πόλης για την μετάβασή μας στην Αγία Πετρούπολη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το ημερήσιο εξπρές τραίνο θα απολαύσουμε μια πανέμορφη διαδρομή με «γνήσια» απέραντα τοπία της Βορειοδυτικής ρωσικής επαρχίας με τα παραδοσιακά χωριά της όπως το Βόλοτσεκ, το Τορζόκ και το Μπολογκόε. Μετά την άφιξη στην, στη διάρκεια της διαδρομής προς το ξενοδοχείο θα κάνουμε την πρώτη γνωριμία μας με την πόλη, την οποία ίδρυσε ο Μέγας Πέτρος πριν από τρεις αιώνες για να δώσει στην αυτοκρατορία του μια έξοδο προ τη Θάλασσα του Βορρά και θα πάρουμε τις πρώτες μας πληροφορίες για την ιστορία της. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και δείπνο.

Το βράδυ θα έχουμε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στη Λεωφόρο Νέβσκι, την Πλατεία Καλών Τεχνών, στις προκυμαίες των καναλιών και των ποταμών. Πάντα συνοδευόμενοι από εκπρόσωπο του πρακτορείου, θα απολαύσουμε τα φωταγωγημένα ιστορικά κτίρια της πόλης, τα παλάτια, τους ναούς και τα μνημεία που έχουν διατηρηθεί από την εποχής των Τσάρων. Συνάντηση την προκαθορισμένη ώρα με τον/την συνοδό και επιστροφή στο ξενοδοχείο.

ΜΕΡΑ 7

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Τη γνωριμία μας με την πόλη του Αγίου Πέτρου θα τη συνεχίσουμε με την ξενάγηση μας στα σημαντικότερα αξιοθέατά της. Μεταξύ άλλων θα δούμε τις κεντρικές λεωφόρους, τις κεντρικές πλατείες, την λεωφόρο Νέβσκι, τα παλάτια και τις κατοικίες των πλουσίων και των αριστοκρατών της Τσαρικής Ρωσίας όπως το Μαρμάρινο παλάτι, τα παλάτια των Στρόγκανοβ, των Γιουσούποβ και των Σερεμέτιεβ, θα δούμε το Ναυαρχείο, την πανεπιστημιούπολη, το νησί Βασίλιεβσκι με το «Βέλος» του μπροστά από τον ποταμό Νέβα και την πανέμορφη θέα του συμπλέγματος των κτηρίων του μουσείου Ερμιτάζ, θα δούμε το Χειμερινό Ανάκτορο και την Πλατεία των Ανακτόρων, τα θέατρα Μαριίνσκι (πρώην Κίροφ), Αλεξανδρίνσκι και Μιχάηλοβσκι, το Πεδίο Άρεως, τον Καλοκαιρινό Κήπο, τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας Καζάνσκαγια, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαακίου, την πλατεία της Συγκλήτου με το Μπρούντζινο Καβαλάρη (άγαλμα αφιερωμένο στον Μέγα Πέτρο από την Αικατερίνη Β΄) και πάρα πολλά άλλα. Θα επισκεφτούμε το Φρούριο των Πέτρου και Παύλου - πρώτο κτίσμα της πόλης και το Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στον οποίο βρίσκονται οι τάφοι της δεύτερης τσαρικής δυναστείας της Ρωσίας - της δυναστείας των Ρομάνοβ.

Ακολουθεί ξενάγηση στο Ερμιτάζ - τρίτο σε μέγεθος μουσείο στον κόσμο και πρώτο σε συλλογές, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από τρία εκατομμύρια εκθέματα που χρονολογούνται αρχίζοντας από την προϊστορική εποχή ως τις ημέρες μας. Το μουσείο ιδρύθηκε από την Μεγάλη Αικατερίνη, αρχικά στεγάζονταν στις αίθουσες του Χειμερινού Ανακτόρου και σήμερα αποτελείται από το ίδιο το ανάκτορο, το Παλιό, το Μικρό, το Νέο Ερμιτάζ και το ομώνυμο θέατρο. Στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε στο κεντρικό σύμπλεγμα των κτηρίων του μουσείου, ανάμεσα από τις πανέμορφες αίθουσες των ανακτόρων με τη μοναδική διακόσμηση, μεταξύ άλλων, μπορεί να δει κανείς τις αίθουσες των θρόνων, τις αίθουσες των τελετών, το πασίγνωστο ρολόι «παγώνι», φανταστικά ψηφιδωτά, έργα γνωστών καλλιτεχνών όπως του Ντα Βίντσι, Τιτσιάνο, Ραφαήλ, Ρέμπραντ, Ελ Γκρέκο και πολλά άλλα.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος έως το δείπνο.

ΜΕΡΑ 8

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΝΗΣΙ ΚΟΤΛΙΝ - ΚΡΟΝΣΤΑΝΔΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Αφιερώνοντας την ημέρα μας σε επισκέψεις στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολη και τους χώρους των θερινών κατοικιών της τσαρικής οικογένειας θα αναχωρήσουμε:

ή α) για το Πετροντβορέτς ή αλλιώς Πέτερχοφ - ένα στολίδι της ρωσικής αρχιτεκτονικής, μια πόλη από παλάτια, πάρκα και σιντριβάνια που χτίστηκε από τον Μέγα Πέτρο σε ανάμνηση της νίκης της Ρωσίας επί της Σουηδίας στον Βόρειο Πόλεμο και συναγωνιζόταν σε ομορφιά και πολυτέλεια με τις Βερσαλλίες. Υπήρξε θερινή κατοικία των Ρώσων αυτοκρατόρων. Θα επισκεφτούμε το Μεγάλο Παλάτι με το εξαίσιο εσωτερικό του, όπου έχουν διαφυλαχθεί τα περισσότερα αυθεντικά εκθέματα απ’ όσα υπάρχουν στις θερινές κατοικίες στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Από το Μεγάλο Παλάτι τρία τεράστια σιντριβάνια οδηγούν στο Κάτω Πάρκο - αληθινό έργο τέχνης (τα σιντριβάνια στο πάρκο/κήπο λειτουργούν την θερινή περίοδο). Εμείς θα περπατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του Κάτω Πάρκου για να φτάσουμε στην ακτή του κόλπου της Φιλανδίας της Βαλτικής θάλασσας, όπου βρίσκονται το «Μον Πλεζίρ» (αγαπημένο παλατάκι του Μέγα Πέτρου) και το παλάτι των λουτρών, κτισμένο αρχικά από τον Φραντσέσκο Μπαρτολομέο Ραστρέλι.

ή β) για το Πούσκιν ή αλλιώς Τσάρσκογιε Σελό, όπου θα ξεναγηθούμε στο Παλάτι της Αικατερίνης - ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το πιο εντυπωσιακό και με τη μεγαλύτερη πρόσοψη παλατιού απ' όσα βρίσκονται στα περίχωρα της Αγίας Πετρούπολης. Εδώ βρίσκεται και το περίφημο «Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο» (το οποίο και θα επισκεφτούμε), γνωστό σαν το «όγδοο θαύμα του κόσμου». Η κεχριμπαρένια διακόσμηση του έχει εξ’ ολοκλήρου ανακατασκευαστεί και θα εντυπωσιάσει τους πάντες (η τύχη της αυθεντικής αγνοείται από το 1945). Το πάρκο του Τσάρσκογιε Σελό, ένα συγκρότημα από παλάτια, κήπους, τεχνητές και φυσικές λίμνες με νησάκια, ήταν το αγαπημένο μέρος ξεκούρασης των Ρώσων Τσάρων.

Μετά από την επίσκεψη κάποιας από τις θερινές κατοικίες (α ή β) συνεχίζουμε με την επίσκεψή μας στο νησί Κότλιν, όπου θα επισκεφτούμε την Κρονστάνδη - μια πόλη με εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, που κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων έχει διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ρωσίας. Μοναδική και η αξία της Κρονστάνδης, που ως ναυτικό φυλάκιο χτίστηκε για να προστατεύσει τη νέα πρωτεύουσα - την Αγία Πετρούπολη. Η ιστορία της πόλης είναι στενά συνδεδεμένη με τον Μέγα Πέτρο, τη δημιουργία και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, τις μεγάλες εφευρέσεις και ανακαλύψεις των Ρώσων επιστημόνων και τα ηρωικά γεγονότα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1941-1945. Εδώ θα επισκεφτούμε το Ναυτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου - τον τελευταίο και μεγαλύτερο Καθεδρικό Ναυτικό Ναό που κτίστηκε στην Ρωσική Αυτοκρατορία. Ο ναός είναι χτισμένος σε «νεο-βυζαντινό» ρυθμό, ο οποίος είχε επηρεαστεί από την αρχιτεκτονική του 6ου - 8ου αιώνα και είχε ως καλλιτεχνικό και ιδεολογικό πρότυπο το Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επιστροφή στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος έως το δείπνο.

ΜΕΡΑ 9

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Μετά το check out αποχαιρετούμε τη «Βόρεια Πρωτεύουσα» της χώρας και κατευθυνόμαστε προς το αεροδρόμιο, όπου θα πάρουμε την πτήση της επιστροφής για Αθήνα μέσω Μόσχας.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Πτήσεις με Aeroflot
Αεροπορικά Εισιτήρια
1 ΑΠΟΣΚΕΥΗ ΕΩΣ 23 ΚΙΛΑ & 1 ΧΕΙΡΑΠΟΣΚΕΥΗ ΕΩΣ 8 ΚΙΛΑ
στις πτήσεις Aeroflot
1 αποσκευή έως 23 κιλά & 1 χειραποσκευή έως 8 κιλά
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ 4*
Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*
ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ημιδιατροφή
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Πλήρες πρόγραμμα ξεναγήσεων - Χωρίς προαιρετικά
Ξεναγήσεις
ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ
Ελληνόφωνες Ξεναγήσεις
ΑΡΧΗΓΟΣ / ΣΥΝΟΔΟΣ
    
Αρχηγός / Συνοδός
ΔΩΡΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ - ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
ΔΩΡΟ κρουαζιέρα - βαρκάδα στην Αγία Πετρούπολη
ΔΩΡΟ ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
ΔΩΡΟ Κοντσέρτο - παράσταση στη Μόσχα
ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ασφάλεια αστικής ευθύνης & ταξιδιωτική ασφάλιση έως 75 ετών
Ασφάλιση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ